Vorige Start Omhoog

Betekenis van de namen 
van de paarden van  
Frá Skjalaritara

Namenlijst in Word Namen Hengsten Namen Merries

Bij Frá Skjalaritara worden de veulens volgens de volgende regels (die per jaar af kunnen wijken) vernoemd. Namen van merrie veulens beginnen vanaf 2004 (en voor zolang het mogelijk is, want na verloop van tijd kunnen de namen die met een bepaalde letter beginnen een beetje opraken) met de voorletter van de moeder en de klinkerklanken zijn vervolgens van de vader. De namen van de hengstveulens beginnen met de voorletter van de vader en krijgen de klinkerklanken van de moeder mee. De betekenis van de naam moet wel kloppen. De naam kan slaan op lichaamskenmerken, als kleur, benen, manen en dergelijk, gangenaanleg of temperament of andere kenmerken zoals bijvoorbeeld de weersgesteldheid bij geboorte. Op zoek naar een naam voor een IJslander? Klik voor de complete namenlijsten op de sterren onder onderstaande tabel.

Agga Golf, verkleinde vrouwennaam
Ála Merrie met aalstreep
Àlfadís Elf afkomstig uit Álfheimar (rijk van de elven)
Askja Vulkaan
Auður Moeder van Harald Holditönn (sagenkoning)
Ástríða Passie, hartstocht
Bjalla Bel, klok, kever
Blíða De lieflijke, zachte
Dama Dame
Dára Naam voor een merrie
Dokka Meisje
Drottning Koningin
Fáfnir Slang of draak die op goud ligt
Fálki Valk
Fáni Vlag, wimpel
Fetí Langzame pas of met lange benen
Fenja Reuzenvrouw
Feykn Wind
Fífa Wollegras
Fína De sierlijke, de glanzende
Fjara Eb, strand
Fjóla Viooltje
Flækja Kluwen, verwarring
Flóki Kleine dwaas, jongensnaam
Flugsæl Daverende vreugde
Folda Van de aarde
Frami Beroemdheid
Fylla Grote golf
Gáfa Gift, geschenk
Ganti Nar, grappenmaker
Gáska Vrolijk, grapjes (meisjesnaam)
Gáski Vrolijk (jongensnaam)
Gáta Vrolijk of vraagstuk (meisjesnaam)
Gæfa Geluk, bof
Gígja Oud type viool
Gina Openbrekend wolkendek
Gísli Van "Zonnestraal" ook wel "jongensnaam"
Glitfaxa Glinsterende manen
Gljá Glinsterend, glad ijs
Glóa Gloeiend
Glódís Glinsterende fee
Glotti Gat in het wolkendek
Glytja De glinsterende
Goði Districtshoofd
Gola Bries
Gösli Voorwaarts stappen, ploeteren
Grani Paard van Sigurður Fáfnisbani/met witte haren rond neusgaten
Gráska De grijze
Háblesi Lange bles
Háfeti Met hoge beenbewegingen of met lange benen
Háleggur Lange benen
Hamingja Geluk
Hátíð Feest
Hátign Majesteit
Haukur Havik, jongensnaam
Helmingur De helft
Héri Haas
Hetja Heldin
Hjarta Hartje
Hrappur Schurk
Kvíka Lichtvoetig
Lína Godin, lijn
Mímir Reus van de wijsheid
Mýsla Muisje
Neisti Vonk
Nimrod Jager
Nótt Nacht
Rák Rand, streep
Sæfaxa Manen als opspattend schuim
Sæfóla Zee veulen
Sæla Geluk
Sæli Gelukkig
Safír Saffier
Síða Merrie met aftekening of zijde
Sígauni Zigeuner
Skári Jonge zeemeeuw
Skippa Koosnaam
Skírnír Bediende van Freyr, de lichte
Skjóna Bont
Sokkadís Godin met sokken
Sokka Op sokken
Stígandi Schip uit de sagen
Sudda Motregen
Suðri Zuidenwind
Súla Jan van Gent (vogel)
Þula Vers
Þyrla Ronddraaiend, helikopter
Ugla Uil
Valtýr Naam voor Óðinn
Vesti Vest, hesje
Vængur De gevleugelde, vleugel

Klik op de ster voor de complete pagina IJslandse namen voor Hengsten en Ruinen. 
Klik op de ster voor de complete pagina IJslandse namen voor Merries.

klik op de ster voor de namenlijsten voor hengsten en merries in MS Word formaat. 

Namen

Al eeuwenlang hebben de namen van de IJslandse paarden hun kleur, aftekeningen en karakter weerspiegeld, op een dusdanige manier, dat men aan de naam alleen al kan zien wat voor paard het is. Ook is het op IJsland gebruikelijk de namen van goden en helden uit de mythologie aan paarden te geven. Omdat de IJslandse taal eindeloos veel poëtische woorden kent, vinden IJslanders het heel normaal hun paarden te vernoemen naar het suizen van de wind, het rollen van de golven of het zweven van een vogel.

 

Namen op kleur


De meest eenvoudige naamgeving verwijst rechtstreeks naar de kleur van het paard. Hierbij horen namen als "Gráni" (schimmel), "Brúnn" (zwart-bruin) en "Raudur" (vos). Deze namen kunnen eigenlijk alleen gebruikt worden voor paarden met de juiste kleur. Andere namen die op kleur zijn gebaseerd, zijn iets meer genuanceerd. Ze kunnen in het algemeen voor meer kleuren gebruikt worden, zonder dat men raar opkijkt. Toch zit hier een logica in: een schimmel krijgt vaak een naam die verwijst naar winter, vorst, kou en sneeuw, een vos krijgt een naam die iets zegt over vuur, zon, licht en bloed: een donker paard krijgt een naam die verwijst naar donker, schaduw en nacht. Het is ook mogelijk een paard te vernoemen naar een ander dier of plant, met een soortgelijke kleur. Een voorbeeld hiervan is dat een bruingrijs paard "Zeehond" (Selur) genoemd wordt, een geel paard kan de naam "Paardebloem" (Fífill) krijgen en een bruin paard "Beer" (Bangsi). Vooral voor bonte paarden zijn vele leuke vogelnamen te vinden. De namen die op kleur zijn gebaseerd kunnen ook eindeloos gecombineerd worden Zo kan een vos met een bles "Raudblesi" (rood-bles) heten en een bruine merrie met kol "Jarpstjarna" (bruin-ster) en een donker paard met witte onderbenen "Svartsokki" (zwartsok). Zwarte en bruine paarden krijgen vaak namen die met het voorvoegsel "Kol-" (steenkool) beginnen, zoals "Kolbakur", "Kolfinna", "Kolbrún", "Kolfinur" enz. Omdat het IJslandse paard zo gevarieerd van kleur en aftekening is, komen er ook aanduidingen voor die Nederlanders onbekend zijn.

 

Namen op eigenschap


De IJslanders geven hun paarden vaak namen die iets uitdrukken over innerlijke en/of uiterlijke eigenschappen.  Hierbij is het de kunst om een naam te verzinnen die het juiste (of gewenste) beeld geeft van het paard, In deze groep horen namen die uitdrukking geven aan bijvoorbeeld exterieur, temperament, beweging en karakter. Een speels paard krijgt dan de naam "Vrolijk" (Gáski), een onhandig paard kan "Kluns" (Klaufi) genoemd worden en een naam als "Dik" (digur) verwijst naar een dik paard. Vaak gaat het om bijvoeglijke naamwoorden die als paardennamen worden gebruikt. Een combinatie is ook goed mogelijk, zoals "Litla-" (klein) en "Stóra-" (groot) dus "Litla-Jörp" (de kleine bruine merrie of "Stóra-Blesa" (de grote merrie met bles).

 

Namen uit de mythologie


Namen van goden, helden, heksen, walkuren, dieren en voorwerpen uit de Noorse en Germaanse mythologie komen veel op IJsland voor. Hierbij gaat het zowel om de eigenlijke namen en benamingen, alsook om de dichterlijke vormen hiervan. De laatste tijd komen er ook namen uit de Griekse en de Romeinse mythologie voor.

 

Andere namen


In deze grootste groep komen namen voor die niet bij de eerdere beschrijvingen passen. Vaak zijn het aanduidingen voor de wind, de zee, vulkanen, gletsjers, de natuur, licht schakeringen en jaargetijden. Hierbij horen ook de zelfstandige naamwoorden die als paardennamen zijn gekozen vanwege hun mooie klank en niet zozeer om de betekenis. Deze wijze van naamgeving is erg populair geworden door de originaliteit en persoonlijkheid van de naamgever die eruit spreekt.

 

Bovenstaande uitleg betreffende de naamgeving van IJslandse paarden is afkomstig van de niet meer op het web te vinden site: http://www.matheeuwsen.com.